Coming Out Museum

U utorak, 12. prosinca točno u podne u Galeriji Cvajner, Etnografski muzej Istre – Museo etnografico dell’Istria i udruga Proces predstavljaju projekt Coming Out Museum (COME).

Suradnja između EMI-MEI i udruge Proces započela je kroz program Etnografskog muzeja Istre „Kontakt zona“, koji je nastao kao rezultat projekta „Tolerancija”. Idejna okosnica programa temelji se na društvenom angažmanu muzeja, participaciji i suradnji lokalne zajednice te osmišljavanju zajedničkih programa na temu kulturnih i društvenih različitostii promicanja uključivosti.

Mario Buletić iz EMI-MEI i Jan Franjul iz udruge Proces osmislili su projekt naziva „Ovo je samo faza“ s ciljem realiziranja kolaborativne izložbe kojom bi se promicala uključivost, a muzej čvršće pozicionirao kao društveno odgovorna institucija koja aktivno surađuje s civilnim društvom na polju promicanja prava marginaliziranih skupina.

Autori projekta započeli su istraživanje prekretnica u procesu poimanja i prihvaćanja vlastitog identiteta osoba iz LGBTIQ+ zajednice, s naglaskom na prijelazne faze kroz osobna iskustva sudionika istraživanja. Coming out dugotrajan je, gotovo cjeloživotni proces. Od prvog outanja samima sebi, preko prijatelja, obitelji, kolega u školi, na poslu, stanodavaca, ljudi koji rade na šalterima brojnih službi, liječnicima, do trenutaka prihvaćanja, i iskrenog življenja vlastitog identiteta, put coming outa obilježen je važnim trenucima i prekretnicama.

Ideja je da se upravo ti važni trenuci u razumijevanju i prihvaćanju vlastitog identiteta, prihvaćanju od okoline, povezivanja sa širom LGBTIQ+ zajednicom povežu s konkretnim predmetima u funkciji „okidača sjećanja“ na proživljeno iskustvo. Ti predmeti i priče sudionika postali bi u konačnici dijelom izložbenog postava.

Od inicijalne ideje izložbe razvio se koncept virtualnog muzeja koji prikazuje prikupljene predmete i njihove biografije. Pritom se poziva pripadnice i pripadnike LGBTIQ+ zajednice na sudjelovanje.

COME kao virtualna platforma omogućava svima da postanu dio kolaborativnog procesa, da svojim predmetima i pričama obogate fundus i postanu dio materijalne LGBTIQ+ kulture, da se upoznaju s drugim pričama i životima, te predstavlja prvi korak u kreaciji putujuće izložbe.

Autori projekta, Mario Buletić iz EMI-MEI i Jan Franjul iz udruge Porces, će u utorak, 12. prosinca točno u podne u Galeriji Cvajner predstaviti web stranicu Coming Out Museuma come.lgbt, njegovu kolekciju, ali i pozvati pripadnice i pripadnike LGBTIQ+ zajednice da se samostalno uključe i participiraju.

Scroll to Top

Podrži Proces

Kao organizacija civilnog društva u financiranju svojeg rada oslanjamo se isključivo na donacije – privatnih i pravnih osoba, javnih ustanova iz sredstava državnih i lokalnih proračuna. Donacije koristimo kako bi provodili naše programe i aktivnosti.
Uplate novčanih donacija možete izvršiti na naš žiro račun, a za sva pitanja možete se javiti na naš mail.

Podaci za uplatu

IBAN: HR3624020061101037747
Primatelj: Udruga Proces, Vukovarska ulica 38, Pula
Poziv na broj primatelja: OIB uplatitelja
Opis plaćanja: “Donacija od: naziv/ime i prezime, adresa”

Banka: Erste Bank, Jadranski trg 3A, Rijeka
SWIFT: ESBCHR22