Program Mjeseca ponosa 2024.

U sklopu programa Mjeseca ponosa planirano je održavanje više interaktivnih kulturno-umjetničkih aktivnosti koje za cilj imaju aktivno sudjelovanje zajednice. Kroz program radionica, žive knjižnice, izložbe, projekcija filmova i predstavljanja slikovnice, lokalnu zajednicu će se pozvati na dijalog i sudjelovanje, potaknuti ih da se poistovjete sa životima LGBTIQ+ osoba te ih kroz umjetnost i kulturu upoznati s trenutnom situacijom na polju ljudskih prava u Hrvatskoj.

Svojevrsni uvod u Mjesec ponosa je program „Proces u Kinu Valli“ koji započinje u subotu 18. svibnja projekcijom filma Françoisa Ozona „Ljeto ’85“ a 25. svibnja održat će se projekcija filmova Pedra Almodóvara „Ljudski glas“ i  „Čudan način života“.

Program Mjeseca ponosa službeno započinje 1. lipnja u Kinu Valli projekcijom filma „Vilinski vrt“. Ciklus radionica započinje 7. lipnja u prostoru Arka – SUP u DC-u Rojc gdje se održava radionica sociodrame. Dan nakon, 8. lipnja u Klubu&knjižari Giardini 2 održat će se predstavljanje nove slikovnice Duginih obitelji, a 13. lipnja Živa knjižnica u sklopu koje će posjetitelji moći „posuditi knjige“, upoznati LGBTIQ+ osobe i njihove priče. U subotu 15. lipnja u prostoru Arka održava se radionica poezije otpora. U utorak 18. lipnja u Galeriji Novo održat će se otvorenje izložbe „Coming Out Museum Encounters“ kojom će se publici premijerno predstaviti predmeti iz zbirke. Nakon Galerije Novo, u kojoj izložba ostaje otvorena do 4. srpnja, program Mjeseca ponosa ponovno se seli u Rojc gdje se 19. lipnja u Radioni Re-Geppetto održava radionica izrade transparenata i bedževa, a u petak 21. i subotu 22. lipnja u klubu Monteparadisa održavaju radionice bubnjanja.

Središnje događanje Mjeseca ponosa je prvi Pula Pride koji će se održati na Dan antifašističke borbe, u subotu 22. lipnja. Okupljanje za povorku počinje u 18 sati na tru Portarata, a povorka zatim u 19 sati kreće kroz centar grada, preko Foruma, do Zajednice Talijana, Circola, gdje će se održati službeni program koji započinje u 20 sati. U Circolu će nastupiti bend „ŽEN“, jedan od najvažnijih i najsnažnijih queer feminističkih kolektiva koji glazbom otvaraju osjetljive i važne društvene teme. U svoj umjetnički rad uključuju aktivizam, potiču na dekonstruiranje normi i izlazak iz okvira. Slijedi nastup kolektiva Zbeletron koji će DJ nastupima zabaviti publiku, a večer zaključuje Nikola Pezić – DJ Pez.

Program Mjeseca ponosa zaključit će se 28. lipnja održavanjem popularnog programa „Gaymes Night“, večeri igranja društvenih igara u unutrašnjem dvorištu Rojca.

Program Mjeseca ponosa ne bi se mogao održati bez volonterki i volontera, velike podrške Comunità degli Italiani di Pola – Zajednice Talijana Pule. Program Mjeseca ponosa sufinanciran je sredstvima Grada Pula-Pola i Zaklade Solidarna, te veleposlanstava Kraljevine Belgije, Francuske Republike i Kanade.

Scroll to Top

Podrži Proces

Kao organizacija civilnog društva u financiranju svojeg rada oslanjamo se isključivo na donacije – privatnih i pravnih osoba, javnih ustanova iz sredstava državnih i lokalnih proračuna. Donacije koristimo kako bi provodili naše programe i aktivnosti.
Uplate novčanih donacija možete izvršiti na naš žiro račun, a za sva pitanja možete se javiti na naš mail.

Podaci za uplatu

IBAN: HR3624020061101037747
Primatelj: Udruga Proces, Vukovarska ulica 38, Pula
Poziv na broj primatelja: OIB uplatitelja
Opis plaćanja: “Donacija od: naziv/ime i prezime, adresa”

Banka: Erste Bank, Jadranski trg 3A, Rijeka
SWIFT: ESBCHR22