Radionica “Istraživanje identiteta”

Udruga Proces organizira radionicu polaroid fotografije i autoportreta „Istraživanje identiteta“ koju vodi mladi transmedijalni umjetnik Petar Vranjković i koja se održava od 20. do 23. studenog.

Svi se vrlo često borimo s onim teškim egzistencijalističkim pitanjima „tko sam ja?“ i „kakav želim da bude moj budući ja?“. Odgovor ne pronalazimo lako, jer odgovor nije jednostavan.

Naš identitet konstantno se mijenja, obuhvaća naša sjećanja, iskustva, veze, vrijednosti, te karakteristike nad kojima imamo jako malo ili uopće nemamo kontrolu, kao što su visina, rasa, socioekonomska klasa u kojoj smo se rodili. Naš identitet obuhvaća i naše stavove, političke vrijednosti, moralni kompas i duhovna vjerovanja. Amalgamacijom svih tih karakteristika s vremenom se u nama stvara stabilan osjećaj „tko smo“. Naravno, do kraja života nastavljamo otkrivati nove aspekte koje ugrađujemo u vlastiti identitet. Identitet uključuje i uloge koje u društvu preuzimamo i odnose koje imamo s drugima, tako da sa sobom nosimo identitet djeteta, prijatelja_ice, partnera_ice, majke ili oca.

Nasuprot individualnome, nalazi se i kolektivni identitet – onaj koji se često sastoji od granica koje se povlače između vlastitog i tuđeg, te vrlo često uključuje i diskriminaciju tuđeg. Identitet tako postaje ključem pripadnosti, ali i isključenosti. Zbog tog osjećaja isključivanja i nepripadanja dijelove svog identiteta skrivamo ili prilagođavamo. Kako bi izbjegli diskriminaciju, LGBTIQ+ osobe ne izražavaju jasno i glasno svoj identitet, što dovodi do unutarnje diskrepancije između onoga „tko jesmo“ i „što predstavljamo“, a na samome kraju i na svojevrsnu borbu.

Upravo zato je program radionica udruge Proces usmjeren na umjetničko istraživanje naših identiteta. Od 20. do 23. studenog u Puli se održava radionica polaroid fotografije i autoportreta „Istraživanje identiteta“ koju vodi transmedijalni umjetnik Petar Vranjković. Radionica je namijenjena mladim osoba od 15 do 30 godina, posebno pripadnicama i pripadnicima LGBTIQ+ zajednice, a prijaviti se možete putem maila proces@udrugaproces.hr.

Petar Vranjković je transmedijalni umjetnik i istraživač koji u umjetničkom radu koristi predmete iz arhiva, fotografiju, grafiku i dizajn. Zainteresiran je u propitivanje arhivskih narativa te formiranje sjećanja kroz umjetničke i istraživačke prakse. Ima titulu magistra animiranog filma i novih medija pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovao je u više grupnih izložbi unutar i van Hrvatske, a od samostalnih se izdvajaju izložbe „Whānau”, Galerija Karas, Zagreb, 2019.; „Ich vermisse dich/ Das sind alles meine Freuden”, Galerija Spot, Zagreb, 2020.; „2002.”, Galerija Kocka, Split; „Even the dirty things appear beautiful”, Galerija Miroslav Kraljević, Zagreb, 2022.; „Što ako crna rupa nije zapravo crna iznutra”, Zbirka Richter, 2023.

Autor vizualnog identiteta je Erik Burić.

Radionica se održava u sklopu programa „Proces 2023“. Program „Proces 2023“ realiziran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule.

Scroll to Top

Podrži Proces

Kao organizacija civilnog društva u financiranju svojeg rada oslanjamo se isključivo na donacije – privatnih i pravnih osoba, javnih ustanova iz sredstava državnih i lokalnih proračuna. Donacije koristimo kako bi provodili naše programe i aktivnosti.
Uplate novčanih donacija možete izvršiti na naš žiro račun, a za sva pitanja možete se javiti na naš mail.

Podaci za uplatu

IBAN: HR3624020061101037747
Primatelj: Udruga Proces, Vukovarska ulica 38, Pula
Poziv na broj primatelja: OIB uplatitelja
Opis plaćanja: “Donacija od: naziv/ime i prezime, adresa”

Banka: Erste Bank, Jadranski trg 3A, Rijeka
SWIFT: ESBCHR22