Vraćamo se u Makinu s izložbom Lare Varat “Desire Paths”

Proces se ponovno vraća u Galeriju Makina u petak 25. kolovoza u 20 sati izložbom Lare Varat „Desire Paths“.

Lara Varat preddiplomski studij kinematografije završila je na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, a trenutno je na Masteru fotografije na Royal Academy of Art u Den Haagu. Bila je sudionica umjetničkih radionica i ostalih edukativnih programa koji su bili fokusirani na queer teme. Ima iskustva rada na filmskim setovima, od manjih produkcija (e.g. Eclectica) do onih većih (e.g. Netflix). Njene fotografije bile su izlagane kao dio izložbi naziva „In the porcess“ (2019-2020, 2021) u zagrebačkoj F8 Galeriji. Surađivala je u kreiranju zvučne i svjetlosne instalacije na izložbi Coexistence II: Spaces of Light (Gallery Nova, Zagreb, 2021).

O izložbi:

U mome radu Desire Paths, ovaj liminalni prostorni fenomen postaje ključan motiv kroz koji nastojim prikazati aspekte queer, pretežito gay, seksualnosti. Priroda koju fotografiram nema dodirnih točaka s buržoaskim eskapizmom. Instinktivna je i posve nužna. Zalaže se za slobodu i potrebu seksualnog izražavanja, ali i prepoznavanja. Ono što je na slikama prikazano jesu cruising zone Zagreba, do kojih ljudi ne dolaze asfaltiranim i uređenim stazama, već hodanjem po Desire Paths – stazama koje su stvorili sami ljudi, koje su u prostornom planiranju poznate i kao optimalne točke – najkraći i najlakši putovi između polazišta i odredišta. U ovom slučaju, obično metaforički naziv fenomena postaje i doslovan – to su prostori realiziranja seksualne želje. Slijedim te putove prema tijelima koja ga nastanjuju, objektima želje. Kada ih fotografiram, pokušavam replicirati geste i signale koji se događaju u stanju povećane svijesti i pojačanih osjetila tijela unutar cruising zona – mjestima inherentne opasnosti, ali i oslobođenja.

– Lara Varat

Autor vizuala je Erik Burić. Događanje je organizirano u sklopu programa „Proces 2023“.

Program ‘Proces 2023’ realiziran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule.

Scroll to Top

Podrži Proces

Kao organizacija civilnog društva u financiranju svojeg rada oslanjamo se isključivo na donacije – privatnih i pravnih osoba, javnih ustanova iz sredstava državnih i lokalnih proračuna. Donacije koristimo kako bi provodili naše programe i aktivnosti.
Uplate novčanih donacija možete izvršiti na naš žiro račun, a za sva pitanja možete se javiti na naš mail.

Podaci za uplatu

IBAN: HR3624020061101037747
Primatelj: Udruga Proces, Vukovarska ulica 38, Pula
Poziv na broj primatelja: OIB uplatitelja
Opis plaćanja: “Donacija od: naziv/ime i prezime, adresa”

Banka: Erste Bank, Jadranski trg 3A, Rijeka
SWIFT: ESBCHR22