“Zavičajna nastava nenasilja” započinje u Pazinu

Zavičajna nastava nenasilja“ novi je projekt udruge Proces kojim se, kroz suvremene umjetničke prakse, želi istaknuti probleme nasilja i diskriminacije s kojim je LGBTIQ+ zajednica, nažalost, svakodnevno suočena, te koje se u manjim sredinama često pomete pod tepih. Programom radionica eksperimentalnog filma, radionica bubnjanja i projekcijama eksperimentalnih filmova nastalih na radionicama i filma „Ja bi’ da to imam doma“ osnažit će se pripadnici LGBTIQ+ zajednice, poticati programska suradnja između Pule, Pazina i Malog Lošinja, u javni prostor nametnuti teme diskriminacije i nasilja, te na taj način omogućiti stvaranje aktivne i socijalno osjetljive zajednice. Kroz projekt će se izraditi i informativna brošura „Kako stvarati uključivu lokalnu zajednicu“ u čijoj će izradit sudjelovati psihologinje Sandra Tolić i Elena Busanić te Andrea Vidović iz udruge Proces. Nositelj projekta je udruga Proces, a partneri su Udruga Forma, kolektiv Drum ‘n’ bijes i Muzej Apoksiomena.

Prva aktivnost u sklopu projekta je dvodnevna radionica eksperimentalnog filma na temu nenasilja koju vode umjetnice Gea Rajić i Josipa Škrapić iz udruge Forma. Radionica će se održati tijekom subote i nedjelje, 4. i 5. svibnja, u terminu od 11 do 15 sati u prostoru udruge Albus u Pazinu (154. brigade Hrvatske vojske 10). Sudjelovanje je besplatno, uz obaveznu prijavu putem online obrasca

Radionice eksperimentalnog filma namijenjene su svima, a posebno mladima i LGBTIQ+ osobama. Program radionice uključuje osmišljavanje koncepta, snimanje i montažu videa. Učit će se osnove snimanja digitalnim fotoaparatom, upoznati s medijem eksperimentalnog filma te usvojiti osnove procesa montaže.

Projektne aktivnosti se zatim iz Pazina sele u Pulu. U sklopu projekta „Zavičajna nastava nenasilja“, a kao dio događanja koji će pratiti prvu pulsku Povorku ponosa, organizirat će se projekcija filmova nastalih na radionici u Pazinu i dvodnevna radionica bubnjanja koju će voditi članice kolektiva Drum ‘n’ bijes.

Projekt završava u Malom Lošinju jednodnevnim događanjem u Muzeju Apoksiomena, u sklopu kojeg će se održati projekcije eksperimentalnih filmova nastalih na radionicama i dokumentarnog filma „Ja bi’ da to imam doma“ koji progovara o devet osoba koji su doživjeli različite oblike nasilja zbog vlastitog LGBTIQ+ identiteta, te panel diskusija na temu nasilja i diskriminacije LGBTIQ+ zajednice na kojoj će sudjelovati psihologinja Elena Busanić iz SŠ Mali Lošinj, psihologinja i psihoterapeutkinja Sandra Tolić te scenaristica filma „Ja bi’ da to imam doma“ Emina Hermann, a moderirat će ga Andrea Vidović iz udruge Proces. U Muzeju Aposkiomena autorice će predstaviti informativnu brošuru „Kako stvarati uključivu lokalnu zajednicu“ koja je namijenjena udrugama i neformalnim inicijativama, skupinama građana i svima onima koji žele stvarati inkluzivno društvo.

Autorica vizuala je Ena Jurov.

Projekt se provodi u okviru programa Clubture-HR programska razmjena i suradnja uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.

Scroll to Top

Podrži Proces

Kao organizacija civilnog društva u financiranju svojeg rada oslanjamo se isključivo na donacije – privatnih i pravnih osoba, javnih ustanova iz sredstava državnih i lokalnih proračuna. Donacije koristimo kako bi provodili naše programe i aktivnosti.
Uplate novčanih donacija možete izvršiti na naš žiro račun, a za sva pitanja možete se javiti na naš mail.

Podaci za uplatu

IBAN: HR3624020061101037747
Primatelj: Udruga Proces, Vukovarska ulica 38, Pula
Poziv na broj primatelja: OIB uplatitelja
Opis plaćanja: “Donacija od: naziv/ime i prezime, adresa”

Banka: Erste Bank, Jadranski trg 3A, Rijeka
SWIFT: ESBCHR22