Proces – udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava

Zašto Proces?
Zato što smo svjesni da je riječ o dugoročnoj i dubinskoj promjeni načina na koji naša zajednica funkcionira i kojoj je potrebno određeno vrijeme da bi u svom tempu prošla tu preobrazbu. Pravo na slobodu odabira i na drugačiji pogled na svijet pravo je svakog građanina ovoga svijeta.

Proces je organizacija civilnog društva iz Pule čiji su ciljevi promocija, razvijanje i unapređenje queer umjetnosti i kulture te promicanja prava LGBTIQ+ osoba, razvijanje javnog diskursa o LGBTIQ+ zajednici, te o queer kulturi, promicanje prava i vidljivosti LGBTIQ+ osoba, razvoj i zaštita ljudskih prava i sloboda, promicanje kulture nenasilja i ravnopravnosti u društvu, suzbijanje i uklanjanje lezbo/homo/bi/transfobije u društvu kao i seksizma, mizoginije i drugih društvenih pojava koje doprinose nejednakosti, ukidanje diskriminacije na osnovi spola/roda, seksualne orijentacije, rodnog/spolnog identiteta i/ili rodnog izražavanja, promicanje vrijednosti tolerancije, mira, nenasilja, pravednosti, demokratskog i civilnog društva te samoosnaživanje i povećanje informiranosti zajednice.

S Procesom smo započeli kao s programom u pulskom klubu Kotač u prostorima Društvenog centra Rojc uz potporu kluba Kotač i udruge Seasplash. U sklopu te suradnje zamišljena je inicijativa čije ime aludira na postupak „izlaska iz ormara“, odnosno javnog izražavanja neheteroseksualne orijentacije, a udruga je oformljena da bi taj postupak ubrzala raznim događanjima.

Prvo događanje organizirali smo 2018. godine kao glazbeno-zabavnu večer u Kotaču za Valentinovo, usmjerena na LGBTIQ+ osobe i sve one koji ih podupiru.  Proces s radom nastavlja kao građanska inicijativa i od 2018. do 2021. organizira brojna događanja kao što su umjetničke izložbe, koncerti, kvizovi, predstavljanja književnika i njihovih djela, projekcije filmova i drugo. Krajem ožujka 2021., nakon više od tri godine rada kao neformalna inicijativa skupine entuzijasta, održana je osnivačka skupština udruge Proces. Dana 10. svibnja 2021. službeno je upisana u registar udruga. Na inicijativu udruge Proces, Grad Pula-Pola je u lipnju 2021. i 2022. godine postavio zastavu duginih boja na gradsku vijećnicu, te time poručio da je Pula grad u kojem se želi raditi na promociji i ostvarivanju ljudskih prava. Važno mjesto u aktivnostima udruge zauzima i tjedna emisija Proces koja se emitira na Radio Rojcu na 87,7 FM i radio.rojc.eu svake srijede od 17 do 18 sati. U više od sto emisija članovi Procesa ugostili su aktivistice, aktiviste i predstavnike LGBTIQ+ udruga iz cijele Hrvatske i regije, predstavili su njihov i rad stručnjaka iz područja zdravstva te umjetnica i umjetnika. Snimke emisija možete poslušati na Mixcloudu Radio Rojca.

Podrži Proces

Kao organizacija civilnog društva u financiranju svojeg rada oslanjamo se isključivo na donacije – privatnih i pravnih osoba, javnih ustanova iz sredstava državnih i lokalnih proračuna. Donacije koristimo kako bi provodili naše programe i aktivnosti.
Uplate novčanih donacija možete izvršiti na naš žiro račun, a za sva pitanja možete se javiti na naš mail.

Podaci za uplatu

IBAN: HR3624020061101037747
Primatelj: Udruga Proces, Vukovarska ulica 38, Pula
Poziv na broj primatelja: OIB uplatitelja