Matea Kovač i “Y” otvaraju “Treći Proces”

“Treći Proces”, cjelogodišnji program udruge Proces, u 2024. godini otvara Matea Kovač svojim kratkometražnim animiranim filmom “Y” i izložbom radova na čijem je temelju film nastao. Otvorenje izložbe je zakazano za petak 22. ožujka s početkom u 20 sati u Dnevnom boravku Rojca, a projekcija filma i razgovor s autoricom Mateom Kovač i kustosicom izložbe Paolom Orlić, kojeg će moderirati Ana Bačić, održat će se u 20.30 sati.
Matea Kovač rođena je u Virovitici 1993. godine. Diplomirala je Animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ulazak u polje filmske umjetnosti bio je za Kovač potraga za različitim načinima tumačenja vlastitih emocija i identitetskog iskustva. Kroz svoj rad napušta komformizam te fizički materijalizira ono o čemu razmišlja kako bi spoznala i otkrila samu sebe. Kao suradnica u produkciji na raznim funkcijama doprinijela je realizaciji brojnih projekata i nagrađivanih filmova različitih vrsta i rodova. Vlastito znanje i iskustvo dalje distribuira kroz radionice, čime nastoji široj publici približiti čari i raznovrsnost tehnika animacije i animiranog filma.
“Mada je od početne ideje da snima vlastito usavršavanje crtanja akta u cilju dokumentiranja napretka crtačkih tehnika vjerovala da bi eventualno, nekad u budućnosti, mogla napraviti kakav duhovit uradak na temu postepene transformacije ukočenog i grubog poteza jedne diletantice u slobodniji i smisleniji potez, Matea Kovač – autorica koja je u međuvremenu i diplomirala na spomenutoj Katedri za animaciju i nove medije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, svojim je iznimnim crtačko-dokumentarnim projektom ostvarila puno više od tek pukog bilježenja evolucije crtanja kao vještine vlastite ruke. Proživljavajući intimnu dramu u isto vrijeme dok se akademski kalila i usavršavala, crtež je kao puno bliži joj univerzalan jezik likovnosti svjesno utilizirala za premošćivanje nedostatnosti artikulacije tadašnjih emotivnih stanja. Istrajući na specifičnom PROCESU bilježenja tragova misli i osjećaja u to je vrijeme, prevodeći dramu jednog odnosa, crtanjem uspostavljala introspektivni dijalog sa samom sobom i tako se otisnula u vode animacije u kojoj se doskora i afirmirala kao iznimno zapažena mlada nada Hrvatskog animiranog filma.”
– Paola Orlić
Izložba će biti otvorena do 16. travnja 2024, a moguće ju je pogledati od ponedjeljka do petka od 9 do 21 sat.
Autorica vizuala je Vanesa Matošević. Događanje je organizirano u sklopu programa „Treći Proces“.
Program „Treći Proces“ realiziran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule.
Scroll to Top

Podrži Proces

Kao organizacija civilnog društva u financiranju svojeg rada oslanjamo se isključivo na donacije – privatnih i pravnih osoba, javnih ustanova iz sredstava državnih i lokalnih proračuna. Donacije koristimo kako bi provodili naše programe i aktivnosti.
Uplate novčanih donacija možete izvršiti na naš žiro račun, a za sva pitanja možete se javiti na naš mail.

Podaci za uplatu

IBAN: HR3624020061101037747
Primatelj: Udruga Proces, Vukovarska ulica 38, Pula
Poziv na broj primatelja: OIB uplatitelja
Opis plaćanja: “Donacija od: naziv/ime i prezime, adresa”

Banka: Erste Bank, Jadranski trg 3A, Rijeka
SWIFT: ESBCHR22