Počinje „Treći Proces“

Cjelogodišnji kulturno-umjetnički program udruge Proces započinje, gotovo već tradicionalno, ožujskim otvorenjem izložbe u Dnevnom boravku Rojca. „Treći Proces“ otvara Matea Kovač svojim kratkometražnim animiranim filmom „Y“ i izložbom radova na čijem je temelju film nastao. Projekcija i otvorenje održat će se u petak 22. ožujka s početkom u 20 sati, a uz film publika će moći poslušati razgovor s autoricom Mateom Kovač i kustosicom Paolom Orlić.

Udruga Proces svoju cjelogodišnju manifestaciju „Treći Proces“ zamislila je kao interdisciplinarni program čije su okosnice interakcija, suradnja, stvaranje sigurnih prostora za komunikaciju i izražavanje identiteta, te podizanje vidljivosti umjetnica i umjetnika koji su dio LGBTIQ+ zajednice. Naglasak je pritom stavljen na suvremene umjetničke prakse koje se bave preispitivanjem ustaljenih društvenih normi, refleksijom i kritikom društvenih odnosa, napose heteronormativnog patrijarhata.

„Zahvaljujući podršci koju je udruga Proces već treću godinu za redom ostvarila od Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije, Grada Pule-Pola i Turističke zajednice grada Pule, interdisciplinarni godišnji program koji udruga provodi prepoznat je kao važan dio kulturno-umjetničke, ali i aktivističke scene, kako u Puli i Istri, tako i u čitavoj Hrvatskoj.” – kazala je predsjednica udruge Ana Bačić.

Program je raščlanjen na tri veće cjeline – izložbeni program, glazbeno-izvedbeni, te program razgovora s književnicama i književnicima „Do ciacole con…“, a povezuje ga jedinstveni vizualni identitet koji zaokružuje sve aktivnosti, povezuje ih u cjelinu te nadilazi puku funkciju prijenosa informacije. Vizualni identitet te sve promotivne materijale za „Treći Proces“ grafički je oblikovala Vanesa Matošević.

Izložbeni program donosi izložbu skica i crteža u ugljenu i tušu te monotipija „Y“ Matee Kovač koji su nastajali tijekom dvogodišnjeg procesa akademskog usavršavanja crtanja akta i razvoja projekta animiranog filma financiranog od HAVC-a i Zagreb filma pod mentorstvom profesora Darka Bakliže. Na otvorenju će se i prikazati film „Y“ te održati razgovor s autoricom i kustosicom izložbe Paolom Orlić. Dio izložbenog programa je i izložba radnog naslova „Narodne_Portraits“ Matthiasa Dürra, njemačkog fotografa koji dolazi iz hrvatsko-njemačke obitelji. Izložba portreta LGBTIQ+ osoba nastaje u produkciji udruge Proces, kao rezultat umjetničkog istraživanja osjećaja pripadanja, zajedništva, te pozicije LGBTIQ+ osoba u tradiciji. Poseban trenutak u izložbenom programu predstavit će pop-up izložba radnog naslova „24 baci“. Riječ je o izložbi fotografija poljubaca LGBTIQ+ parova, koji će u u drugoj polovici godine putovati Istrom.

U glazbeno-izvedbenom programu središnje mjesto zauzima glazbeno-vizualno-poetski queer performans „My Boyfriends Who Have Never Met“ glazbenika Jasmina Mahmića, producenta sa izdanjima pod aliasima Le Chocolat Noir i Fiume. Izvedba je zamišljena kao polusatna glazbena poluimprovizacija sa sintesajzerima i sekvencerom te vokalom uživo.

Program razgovora sa književnicima i književnicama „Do ciacole con…“ temelji se na razgovorima o queer književnosti, umjetnosti, pisanju i čitanju s autoricama i autorima, aktivistkinjama i aktivistima, iz zemlje i regije. Program „Do ciacole con…“ kao dio „Trećeg Procesa“ nastaje u suradnji s Antonelom Marušić. Gošće “Do ciacole con…” u 2024. godini su Mirta Maslać, autorica romana Junak ili čudovište (Durieux, 2018.) i više znanstvenih radova usmjerenih prema temama feminizma, queera, psihoanalize i položaja radnica i radnika u kulturi, Suzana Tratnik, slovenska prevoditeljica, sociologinja, spisateljica i dobitnica Prešernove nagrade, te aktivistkinja koja je u LGBTIQ+ pokret uključena još od osamdesetih godina i koja je značajan trag u borbi za jednakopravnost i prihvaćanje ostavila u Sloveniji i regiji te Viktor Zahtila, aktivist, novinar i filmski umjetnik koji trenutno piše za više nezavisnih portala.

“Iako će možda najzapaženiji događaj udruge Proces u 2024. godini biti prva pulska Povorka ponosa, naš cjelogodišnji program nije zapostavljen. I ove godine odlikuje se kvalitetom, raznovrsnošću i multimedijalnošću. Njime nastavljamo već započete, ali i započinjemo nove suradnje, te održvanjem programa u različitim prostorima diljem Pule stvaramo sigurne prostore za LGBTIQ+ osobe.“ – dodala je Ana Bačić.

Scroll to Top

Podrži Proces

Kao organizacija civilnog društva u financiranju svojeg rada oslanjamo se isključivo na donacije – privatnih i pravnih osoba, javnih ustanova iz sredstava državnih i lokalnih proračuna. Donacije koristimo kako bi provodili naše programe i aktivnosti.
Uplate novčanih donacija možete izvršiti na naš žiro račun, a za sva pitanja možete se javiti na naš mail.

Podaci za uplatu

IBAN: HR3624020061101037747
Primatelj: Udruga Proces, Vukovarska ulica 38, Pula
Poziv na broj primatelja: OIB uplatitelja
Opis plaćanja: “Donacija od: naziv/ime i prezime, adresa”

Banka: Erste Bank, Jadranski trg 3A, Rijeka
SWIFT: ESBCHR22