Proces- radite to u svoje cetiri zida

Otvorenje izložbe autora Luka Pešun

„Proces 2022“ cjelogodišnja je manifestacija koju organizira Proces – udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava, a u sklopu koje će u Puli, na različitim lokacijama, biti organizirano više događanja kojima će se publici predstaviti queer umjetnice i umjetnici. Ciklus događanja otvara se izložbom fotografija Luke Pešuna „Radite to u svoja četiri zida“ koja će u Dnevnom boravku Rojca biti otvorena u petak 18. ožujka u 20 sati, kada će se održati i razgovor s umjetnikom.

Pozitivan utjecaj umjetnosti i kulturnih događanja na mentalno zdravlje, zajedničko doživljavanje iskustva te osjećaj pripadnosti koje ono stvara posebno su bitni u vrijeme pandemije i nakon lockdowna. Fizički i psihički napadi na pripadnike i pripadnice LGBTIQ+ zajednice koji su se počeli učestalije događati od početka pandemije dodatno su narušili mentalno zdravlje pripadnika zajednice, potakli ih na izolaciju i povlačenje. Organiziranjem manifestacije “Proces 2022“ započinje se s procesom senzibiliziranja javnosti i povezivanja u sigurnim prostorima. Umjetnost koristimo kao snažan alat aktivizma te potičemo empatiju koja je neophodna za postizanje socijalne pravde.

Ciljevi manifestacije „Proces 2022“ su promocija, razvijanje i unapređenje queer umjetnosti i kulture, promicanja prava mladih LGBTIQ+ osoba te razvijanje javnog diskursa o LGBTIQ+ zajednici i queer kulturi. Organiziranjem izložaba, koncerata, razgovora s književnicima i umjetničkog performansa na različitim lokacijama u Puli, od Društvenog centra Rojc preko Circola do Galerije Makina, stvaraju se prostori slobode jasnog izjašnjavanja LGBTIQ+ identiteta, čime se aktivno omogućuje mladima otvoreno življenje svojih identiteta. Pulskoj publici omogućit će se najkvalitetniji sadržaj suvremene scene queer kulutre, s naglaskom na mladim umjetnicima te temama identiteta i otvaranja. Pula će tako kao domaćin manfiestacije „Proces 2022“ ugostiti fotografkinju Anu Opalić koja će u Galeriji Makina gostovati sa svojom izložbom ‘Martina (Dnevnički zapisi 2009. – 2022.), književnicu i novinarku

Noru Verde (Antonelu Marušić) i književnika i dramaturga Espija Tomičića, bend „U pol’ 9 kod Sabe“ koji je izrazito popularan i važan za LGBT pokret u Hrvatskoj, čije pjesme uglavnom tematiziraju različita životna i egzistencijalna pitanja, a posebno se ističu kao bend koji najeksplicitnije tematizira LGBT problematiku na hrvatskoj muzičkoj sceni, te još brojne druge umjetnice i umjetnike iz LGBTIQ+ zajednice. Službeni program manifestacije bit će obogaćen već prepoznatim neformalnim druženjima koje organizira udruga Proces, među kojima je najposjećeniji upravo pub kviz „Kvirz“ koji u Caffe baru Circolo 17 uobičajeno kreira i vodi Sandra Vanjak, a u travnju 2022. posebno Milena Zajović.

Aktivnosti koje će se održati u sklopu manifestacije dijele se obzirom na medij u kojem umjetnici stvaraju, a ono što ih povezuje je razgovor kojim se javno problematizira stanje na kulturno-umjetničkoj sceni, pitanja identiteta, položaja pripadnika LGBTIQ+ zajednice u kulturno-umjetničkom mainstreamu, ali i u društvu uopće. Kako bi osigurali dostupnost programa i onima koji ga nisu u mogućnosti uživo pratiti, razgovori sa sudionicima „Procesa 2022“ prenosit će se na Radiju Rojc te na društvenim mrežama udruge Proces.

Vizualni identitet manifestacije „Proces 2022“ osmislila je i izradila Eva Badanjak.

Program „Proces 2022“ realiziran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Turističke zajednice grada Pule.

 

Scroll to Top

Podrži Proces

Kao organizacija civilnog društva u financiranju svojeg rada oslanjamo se isključivo na donacije – privatnih i pravnih osoba, javnih ustanova iz sredstava državnih i lokalnih proračuna. Donacije koristimo kako bi provodili naše programe i aktivnosti.
Uplate novčanih donacija možete izvršiti na naš žiro račun, a za sva pitanja možete se javiti na naš mail.

Podaci za uplatu

IBAN: HR3624020061101037747
Primatelj: Udruga Proces, Vukovarska ulica 38, Pula
Poziv na broj primatelja: OIB uplatitelja
Opis plaćanja: “Donacija od: naziv/ime i prezime, adresa”

Banka: Erste Bank, Jadranski trg 3A, Rijeka
SWIFT: ESBCHR22