“Odlučna” Nine Đurđević u Dnevnom boravku Rojca

Proces započinje. Proces (se) nastavlja. Proces razgovora i slušanja sebe i drugih. Proces upoznavanja i prihvaćanja sebe i drugih u našim različitostima. Proces uvažavanja različitih mišljenja. Proces prihvaćanja nebitnosti tko koga voli dok god smo sretni u toj ljubavi. Proces prihvaćanja da smo svi jednaki.

Udruga Proces i ove godine nastavlja svojim programima predstavljati domaću queer scenu i umjetnost, a ovogodišnju manifestaciju ‘Proces 2023’ započinje otvorenjem izložbe fotografija ‘Odlučna’ fotografkinje i snimateljice Nine Đurđević koje će se održati u Dnevnom boravku Rojca u četvrtak 9. ožujka u 19 sati. Nakon otvorenja same izložbe slijedit će razgovor s umjetnicom i sa psihologinjom i psihoterapeutkinjom Sandrom Tolić.

Nina Đurđević rođena je 8.3.1980. u Brežicama, Slovenija. Od 2002. do 2008. pohađala je Akademiju dramske umjetnosti Zagreb i stekla naziv dipl. akad. snimatelj, a od 2011. do 2013. usavršavala se na Master programu za fotografiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Članica je ULUPUH-a od 2011. godine, a od 2017. učlanjena je u Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika. Fotografije iz njezine serije Objekt(iv)na nalaze se u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Fotografkinja Nina Đurđević.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Potaknuta vlastitim iskustvom unutar obitelji, Đurđević portretira osobe koje su si pokušale oduzeti život, ali nisu uspjele u svojoj nakani te su bile spremne javno podijeliti svoje iskustvo. Svaki portret je popraćen tekstom koji sadrži autoričin dojam susreta. Uz portrete bit će izložena i 2 autoportreta snimljena na mjestima samoubojstva autoričinih oca i brata. S obzirom da je pristup temi otvoren i pozitivan, pri čemu se ne potiče skrivanje osobnih intenzivnih iskustava autorice, upravo suprotno, portreti su kontrapostirani fotografijama koje autorica svakodnevno radi svojim mobilnim aparatom. Izložbu čini devet portreta i 2 autoportreta velikog formata, jednako toliko popratnih tekstova, audio uradak te 300-tinjak fotografija manjeg formata koje su projicirane na zid. Kustosica izložbe je Iva Prosoli, a producentica Vanda Volić.

Izložba je otvorena od ponedjeljka do petka od 9 do 21 sat do kraja ožujka.

Autor vizuala je Erik Burić.

Program ‘Proces 2023’ realiziran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule

Scroll to Top

Podrži Proces

Kao organizacija civilnog društva u financiranju svojeg rada oslanjamo se isključivo na donacije – privatnih i pravnih osoba, javnih ustanova iz sredstava državnih i lokalnih proračuna. Donacije koristimo kako bi provodili naše programe i aktivnosti.
Uplate novčanih donacija možete izvršiti na naš žiro račun, a za sva pitanja možete se javiti na naš mail.

Podaci za uplatu

IBAN: HR3624020061101037747
Primatelj: Udruga Proces, Vukovarska ulica 38, Pula
Poziv na broj primatelja: OIB uplatitelja
Opis plaćanja: “Donacija od: naziv/ime i prezime, adresa”

Banka: Erste Bank, Jadranski trg 3A, Rijeka
SWIFT: ESBCHR22