proces_event-cover_sabe

Proces obilježava Mjesec ponosa

Nakon otvaranje izložbe „#VolimTeBezAli“ Benjamina Strikea u Dnevnom boravku Rojca koja ostaje otvorena do 10. srpnja, slavlje Mjeseca ponosa udruga Proces nastavlja koncertom bendova „U pol’ 9 kod Sabe“ i „Ti, ja i moja mama“ koji će se u unutrašnjem dvorištu Rojca održati u srijedu 15. lipnja s početkom u 21 sat. Ekipa iz Procesa sve poziva da Mjesec ponosa obilježe u njihovom šarenom društvu i da se ponosno zabave uz odličnu glazbu.

U pol’9 kod Sabe

„U pol’ 9 kod Sabe“ je hrvatski indie bend osnovan 2009. godine u Zagrebu. Osim što su jedan od rijetkih indie bendova u Hrvatskoj, „U pol’ 9 kod Sabe“ je bend koji je izrazito popularan i važan za LGBT pokret u Hrvatskoj. Pjesme benda uglavnom tematiziraju različita životna i egzistencijalna pitanja, a posebno se ističu kao bend koji najeksplicitnije tematizira LGBT problematiku na hrvatskoj muzičkoj sceni, primjer toga je singl „Tvoji starci me vole“ (2019.), koji govori o lezbijskom paru koji dolazi na ručak kod obitelji jedne od djevojaka. Ove teme posljedica su činjenice da su sve članice benda pripadnice LGBT populacije i aktivistice za prava LGBT osoba.

Sabe su, kako i same kažu, platforma za druženje. I unutar kolektiva, i na plesnom podiju na nastupima. Ta platforma poručuje da ironija može biti itekako melodična, ali i da se značajne poruke ne moraju prenositi samo ozbiljnim tonom. Štoviše, da će se uvući pod kožu većeg broja slušatelja ako su dio indie-pop mainstreama, pa ih, tako uvučene, navedu na razmišljanje i preispitivanje dosad ustaljenih stavova. Pristupačne i neopterećene, prepoznate su kao izrazito važne glasnogovornice queer pokreta u Hrvatskoj, prigrlivši transparentnost u djelovanju, identitetu i ljubavi.

Ti, ja i moja mama

Sve što je indie iliti nezavisno, teško opstaje bez bar još jednog nezavisnog. Benda, razumije se. No, nije to glavni razlog zašto su ove glazbenice odlučile imati još jedan projekt, a time i duplo više obaveza i proba. Istina je da, kad netko ima toliko toga za poručiti i izraziti, jedan bend joj je malo. Ana Opalić i Martina Zvonić otvaraju još jedna vrata i publiku puštaju vidjeti koje su boje njihova četiri zida. Svojevrstan alter ego bendu „U pol’ 9 kod Sabe“, rekao je ‘Ajmo sad šalu na stranu i dosljedno nastavio komunicirati temeljne poruke. Njihova muzika je istovremeno klaustrofobična i oslobađajuća, po istoimenoj pjesmi, „teška kao dno“, jer jedino takva može artikulirati teško objašnjive konflikte i svoj puni smisao dobiva – upravo na nastupima uživo. U osnovi, to je pop u kojem dominiraju nešto tamniji tonovi koji povremeno znaju biti ukrašeni predivnim gitarskim dionicama koje odskaču od te atmosfere, poput pjesme „Moram da se skuliram“ koja je ’80-e spojila s modernim indiejem. Prvi album izdale su 2018. godine kod Croatia Recordsa.

Autorica vizuala: Eva Badanjak.

Program ‘Proces 2022’ realiziran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule i Turističke zajednice grada Pule.

Scroll to Top

Podrži Proces

Kao organizacija civilnog društva u financiranju svojeg rada oslanjamo se isključivo na donacije – privatnih i pravnih osoba, javnih ustanova iz sredstava državnih i lokalnih proračuna. Donacije koristimo kako bi provodili naše programe i aktivnosti.
Uplate novčanih donacija možete izvršiti na naš žiro račun, a za sva pitanja možete se javiti na naš mail.

Podaci za uplatu

IBAN: HR3624020061101037747
Primatelj: Udruga Proces, Vukovarska ulica 38, Pula
Poziv na broj primatelja: OIB uplatitelja
Opis plaćanja: “Donacija od: naziv/ime i prezime, adresa”

Banka: Erste Bank, Jadranski trg 3A, Rijeka
SWIFT: ESBCHR22